Kako se udebljati trčanjem

Naslov teksta nekima može izgledati kontradiktorno, ali je i to moguće. Poznajem ljude koji redovno trče, ali i pored toga imaju višak kilograma koji se ne bi očekivao imajući u vidu postojanje redovne fizičke aktivnosti. Zašto je to tako? Smatram da postoji više faktora koji samostalno ili kombinovano mogu uticati na nastanak ovog problema.

Pretjeran unos kalorija u odnosu na potrošnju predstavlja glavnog krivca za debljanje trkača. Mnogi od nas pomisle kako mogu da unose bilo kakvu hranu jer redovno trče (uključujući mene, ali hej, ja sam autor teksta, pa mi se može oprostiti), iako se ovom fizičkom aktivnošću ne troši ni približno onoliko kalorija koliko bi svi mi željeli. Na primjer, ako uzmemo da po pretrčanom kilometru trošimo onoliko kalorija koliko iznosi naša tjelesna težina, trkačica od 60 kg potroši 300 kcal na 5 km, što predstavlja 2/3 čokolade (100 gr) koja se pojede dok si rekao “keks”.

Sjedalački način života per se doprinosi taloženju kilograma, a u kombinaciji sa pretjeranim unosom kalorija predstavlja ubitačan tandem. Rad iz kancelarije, danas kuće, korišćenje motornih prevoznih sredstava i izbjegavanje šetanja, bez obzira na praktikovanje trčanja, može doprinijeti navedenoj pojavi. U ovom slučaju, pored potrošnje bazalnog metabolizma (npr. disanje, cirkulacija, razmišljanje i sl.) sagorijevanje kalorija od fizičkih aktivnosti je zanemarljivo.

Neredovno i vremenski nedovoljno trčanje uglavnom ne može poizvesti željene rezultate. Ako uzmemo za primjer da neko trči mjesecima dva puta sedmično po pola sata, ne treba očekivati vidljive rezultate u kratkom roku. Dodatno, vremenom se organizam navikne na identičnu minutažu, tempo i pretrčanu dužinu, čime postaje efikasniji u potrošnji kalorija za tu fizičku aktivnost. Drugim riječima, troši manje kalorija nego što je to činio u početku.

Kako bismo odali počast “genetičarima i hemičarima”, navešću da genetika, kao i uzimanje određenih suplemenata, predstavljaju činioce koji mogu uticati na rad metabolizma prije, u toku i/ili nakon trčanja.

Najzda, postoje osobe koje žele da se udebljaju i da budu u trkačkoj formi. Primjeri za ovo mogu biti profesionalni bodibilderi, sprinteri, powerlifteri ili čak rekreativci.

Leave a comment